S.E.S.B.

Staatliche Europa Schule Berlin (S.E.S.B.) - Deutsch-Griechisch

Die Europaschule Berlin bietet mit ihrem einzigartigen Konzept Schülerinnen und Schülern die Möglichkeit, von der 1. Klasse bis zum Abitur Deutsch und Neugriechisch als gleichwertige Sprachen zu erlernen. Die Max-von-Laue-ISS verfügt seit dem Schuljahr 2014-2015 über einen S.E.S.B.-Zweig für Griechisch.

Darüber hinaus erhebt der Neugriechisch-Unterricht die Forderung, junge Menschen durch Kenntnis der Kultur des Mutter- bzw. Partnerlandes zu bewussten europäischen Bürgerinnen und Bürgern zu erziehen und ihnen am Beispiel Griechenlands und Deutschlands die europäische Dimension konkret erfahrbar zu machen.

Die Sekundarstufe I schließt an die Grundsätze des bilingualen Lernkonzepts der Grundschule an. Die Partnersprache Neugriechisch wird in fünf Fächern unterrichtet: Neugriechische Sprache und Literatur, Geschichte, Biologie, Geografie und Musik.

Schwerpunkte unseres Unterrichts sind u.a. die Wiederholung und Festigung der sprachlichen Grundkenntnisse, die Bereicherung des Vokabulars und der Ausdrucksfähigkeit und das Lesen von Lektüren. Daneben nutzen wir natürlich das kulturelle Angebot in Berlin und besuchen Museen und Ausstellungen, deutsch- und griechischssprachige Veranstaltungen, Kinofilme, Planetarien und Lesungen zur Ergänzung unseres Unterrichts.

Auch das effektivere Erlernen der deutschen Sprache wird gezielt gefördert, speziell für Schüler und Schülerinnen, die mit geringen oder elementaren Deutschkenntnissen von Griechenland bzw. von Willkommensklassen zu uns kommen.

Die Integration der griechischen SchülerInnen in ihrer schulischen Umwelt ist natürlich ein pädagogischer Schwerpunkt. In diesem Rahmen findet z.B. in manchen Fächern gemeinsamer Unterricht von griechischen und deutschen Kindern statt. Ebenso sind griechische Eltern im Schulleben sowie in vielen Gremien miteingebunden. Weiterhin wird der Kontakt der Regelklassen und der SESB-Klassen durch Veranstaltungen und Projekte gefördert, wie z.B. der Vorlese-/Schreib-/Kunst-/Englischwettbewerb, Theateraufführung, Theaterbesuch, der mit einem Hilfsprojekt verbundene Fun-Walk, die Projektwoche, verschiedene Kunstprojekte und die Kooperation der Schülervertreter miteinander.

Zudem hat die regelmäßige Berufsorientierung hohe Priorität bei uns. Das Fach W.A.T. (Wirtschaft-Arbeit-Technik), das Berufspraktikum (drei Wochen in der neunten Klasse), die verschiedenen Berufsmessen, die wir besuchen, Institutionen wie ''Boys Day''/''Girls day'', wie auch die individuelle Berufsberatung, die im Rahmen von speziellen Programmen angeboten wird, dienen diesem Anliegen.

Ενιαίο Δευτεροβάθμιο Σχολείο Max von Laue

Ελληνογερμανικό Κρατικό Ευρωπαϊκό Σχολείο Βερολίνου (Κ.Ε.Σ.Β.)

Το σχολείο μας περιλαμβάνει τον κλάδο του «Κρατικού Ευρωπαϊκού Σχολείου Βερολίνου» (Κ.Ε.Σ.Β.) από το σχολικό έτος 2014-2015. Το «Ευρωπαϊκό Σχολείο» με το καινοτόμο πρόγραμμά του παρέχει στους μαθητές και τις μαθήτριές του τη δυνατότητα να μάθουν Γερμανικά και Ελληνικά ως ισότιμες γλώσσες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας.

Επιπλέον η δίγλωσση διδασκαλία (στη μητρική και την εταιρική γλώσσα) έχει στόχο να διαπλάσει συνειδητούς ευρωπαϊους πολίτες μέσα από την επαφή και την τριβή των νέων με τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Το πρώτο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Sekundarstufe I) συνεχίζει τη διδασκαλία σύμφωνα με το πρόγραμμα της δίγλωσσης διδασκαλίας που ακολουθείται στο Δημοτικό. Η εταιρική γλώσσα των Νέων Ελληνικών είναι γλώσσα διδασκαλίας σε πέντε μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Βιολογία, Γεωγραφία και Μουσική.

Κεντρικοί άξονες της διδασκαλίας μας αποτελούν μεταξύ άλλων η επανάληψη και εμπέδωση των βασικών γλωσσικών γνώσεων, ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου και της εκφραστικής ικανότητας και η εξοικείωση με την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων. Παράλληλα αξιοποιούμε την πολιτιστική ζωή του Βερολίνου και επισκεπτόμαστε Μουσεία, εκθέσεις, γερμανικές και ελληνικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, πλανητάρια και αναγνώσεις βιβλίων συμπληρωματικά προς τη διδασκαλία μας.

Επίσης υποστηρίζουμε συστηματικά την αποτελεσματική εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, ειδικά για την περίπτωση μαθητών/ριών που έρχονται σε μας με περιορισμένες ή βασικές γνώσεις Γερμανικών από την Ελλάδα ή από τάξεις υποδοχής.

Η ομαλή ένταξη των ελλήνων μαθητών/ριών στο σχολικό τους περιβάλλον είναι φυσικά ένας βασικός παιδαγωγικός μας στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται συνδιδασκαλία ελλήνων και γερμανών μαθητών/ριών σε ορισμένα μαθήματα. Επίσης γονείς ελλήνων μαθητών συμμετέχουν στη σχολική ζωή και σε διάφορες επιτροπές. Εξάλλου ενθαρρύνεται η επαφή των ελληνικών με τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου μέσω εκδηλώσεων και προγραμμάτων, όπως είναι π.χ. ο Διαγωνισμός Ανάγνωσης/Γραφής/Τέχνης/Αγγλικής Γλώσσας, σχολική θεατρική παράσταση ή επίσκεψη σε θεατρική παράσταση, το Fun Walk που συνδυάζεται με ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα, η εβδομάδα θεματικών προγραμμάτων έρευνας, διάφορα προγράμματα τέχνης και η συνεργασία των αντιπροσώπων μαθητών.

Επιπλέον, ο τακτικός επαγγελματικός προσανατολισμός έχει για μας υψηλή προτεραιότητα.   Αυτόν τον σκοπό υπηρετούν το μάθημα W.A.T. (Οικονομία-Εργασία-Τεχνική), η επαγγελματική πρακτική (τρεις εβδομάδες στην 9η τάξη), διάφορες εκθέσεις επαγγελμάτων που επισκεπτόμαστε, θεσμοί όπως η ''Boys Day''/''Girls Day'' (επίσκεψη σε χώρους εργασίας) και η ατομική συμβουλευτική σχετικά με επαγγελματικές δυνατότητες.